Informatii pacienti PDF Imprimare Email

Reguli generale

1. FUMATUL INERZIS! Īn incinta spitalului, fumatul este interzis cu desavārsire. Mentionam ca īncalcarea acestei regului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda īntre 100 si 500 lei conform Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consaumului produselor din tutun;

2. FARA ZGOMOTE STRIDENTE! Īn cadrul spitalului se interzice producerea de zgomote de orice natura care pot produce disconfort pacientilor internati pe sectiile spitalului;

3. INTERZISA PARASIREA INCINTEI SPITALULUI! Pacientilor internati le este interzisa parasirea incintei spitalui, exceptie fac pacientii externati de catre medicul curant.

Baza legislativa: R.I.F.

Oligatiile Pacientului

1. Bolnavii internati sunt obligati sa poarte pe durata internarii tinuta regulamentara de spital;

2. Este interzisa circulatia bolnavilor īn alte sectii decāt cele īn care sunt internati, cu exceptia cazurilor care necesita investigatii;

3. Bolnavii internati nu pot parasi unitatea sanitara īn tinuta de spital, fiind interzisa circulatia pe strazi sau īn parcuri īn astfel de tinuta;

4. Este interzis consumul de bauturi alcoolice si fumatul īn incinta spitalului;

5. Bolnavii internati sunt obligati sa respecte regulamentul de ordine interioara al spitalului si al sectiei;

6. Pacientii sunt datori sa respecte unitatea sanitara, personalul medical si de īngrijire precum si pe ceilalti pacienti;

7. Respectarea ordinei si linistii, pastrarea curateniei īn saloane, sala de mese, coridoare;

8. Nu se permite tulburarea linistii, degradarea mobilierului si bunurilor din dotarea sectiei si spitalului;

9. Introducerea īn institutie de aparatura audio-vizuala este posibila numai cu acordul medicului sef de sectie.

Baza legislativa: R.I.F.

Drepturi generale ale pacientilor

1. Pacientii au dreptul la īngrijiri medicale de cea mai īnalta calitate de care societatea dispune, īn conformitate cu resursele umane, financiare si materiale.

2. Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nici o discriminare.

Baza legislativa: Lege nr.46 din 21.01.2003

Dreptul pacientului la informatia medicala

1. Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum si la modul de a le utiliza.

2. Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identitatii si statutului profesional al furnizorilor de servicii de sanatate.

3. Pacientul internat are dreptul de a fi informat asupra regulilor si obiceiurilor pe care trebuie sa le respecte pe durata spitalizarii.

4. Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic.

5. Pacientul are dreptul de a decide daca mai doreste sa fie informat īn cazul īn care informatiile prezentate de catre medic i-ar cauza suferinta.

6. Informatiile se aduc la cunostinta pacientului īntr-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; īn cazul īn care pacientul nu cunoaste limba romāna, informatiile i se aduc la cunostinta īn limba materna ori īn limba pe care o cunoaste sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare.

7. Pacientul are dreptul de a cere īn mod expres sa nu fie informat si de a alege o alta persoana care sa fie informata īn locul sau.

8. Rudele si prietenii pacientului pot fi informati despre evolutia investigatiilor, diagnostic si tratament, cu acordul pacientului.

9. Pacientul are dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala.

10. Pacientul are dreptul sa solicite si sa primeasca, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului si īngrijirilor acordate pe perioada spitalizarii.

Baza legislativa: Lege nr.46 din 21.01.2003

Consimtamāntul pacientului privind interventia medicala

1. Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumāndu-si, īn scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.

2. Cānd pacientul nu īsi poate exprima vointa, dar este necesara o interventie medicala de urgenta, personalul medical are dreptul sa deduca acordul pacientului dintr-o exprimare anterioara a vointei acestuia.

3. Īn cazul īn care pacientul necesita o interventie medicala de urgenta, consimtamāntul reprezentantului legal nu mai este necesar.

4. Īn cazul īn care se cere consimtamāntul reprezentantului legal, pacientul trebuie sa fie implicat īn procesul de luare a deciziei atāt cāt permite capacitatea lui de īntelegere.

5. Īn cazul īn care furnizorii de servicii medicale considera ca interventia este īn interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuza sa īsi dea consimtamāntul, decizia este declinata unei comisii de arbitraj de specialitate.

6. Comisia de arbitraj este constituita din 3 medici pentru pacientii internati īn spitale si din 2 medici pentru pacientii din ambulator.

7. Consimtamāntul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, pastrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul sau, īn vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord.

8. Consimtamāntul pacientului este obligatoriu īn cazul participarii sale īn īnvatamāntul medical clinic si la cercetarea stiintifica. Nu pot fi folosite pentru cercetare stiintifica persoanele care nu sunt capabile sa īsi exprime vointa, cu exceptia obtinerii consimtamāntului de la reprezentantul legal si daca cercetarea este facuta si īn interesul pacientului.

9. Pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat īntr-o unitate medicala fara consimtamāntul sau, cu exceptia cazurilor īn care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului si evitarii suspectarii unei culpe medicale.

Baza legislativa: Lege nr.46 din 21.01.2003

Dreptul la confidentialitatea informatiilor si viata privata a pacientului

1. Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia.

2. Informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai īn cazul īn care pacientul īsi da consimtamāntul explicit sau daca legea o cere īn mod expres.

3. Īn cazul īn care informatiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditati, implicati īn tratamentul pacientului, acordarea consimtamāntului nu mai este obligatorie.

4. Pacientul are acces la datele medicale personale.

5. Orice amestec īn viata privata, familiala a pacientului este interzis, cu exceptia cazurilor īn care aceasta imixtiune influenteaza pozitiv diagnosticul, tratamentul ori īngrijirile acordate si numai cu consimtamāntul pacientului.

6. Sunt considerate exceptii cazurile īn care pacientul reprezinta pericol pentru sine sau pentru sanatatea publica.

Baza legislativa: Lege nr.46 din 21.01.2003

Drepturile pacientului īn domeniul reproducerii

1. Dreptul femeii la viata prevaleaza īn cazul īn care sarcina reprezinta un factor de risc major si imediat pentru viata mamei.

2. Pacientul are dreptul la informatii, educatie si servicii necesare dezvoltarii unei vieti sexuale normale si sanatatii reproducerii, fara nici o discriminare.

3. Dreptul femeii de a hotarī daca sa aiba sau nu copii este garantat, cu exceptia cazului prevazut la art. 26.

4. Pacientul, prin serviciile de sanatate, are dreptul sa aleaga cele mai sigure metode privind sanatatea reproducerii.

5. Orice pacient are dreptul la metode de planificare familiala eficiente si lipsite de riscuri.

Baza legislativa: Lege nr.46 din 21.01.2003

Drepturile pacientului la tratament si īngrijiri medicale

1. Īn cazul īn care furnizorii sunt obligati sa recurga la selectarea pacientilor pentru anumite tipuri de tratament care sunt disponibile īn numar limitat, selectarea se face numai pe baza criteriilor medicale.

2. Criteriile medicale privind selectarea pacientilor pentru anumite tipuri de tratament se elaboreaza de catre Ministerul Sanatatii si Familiei īn termen de 30 de zile de la data intrarii īn vigoare a prezentei legi si se aduc la cunostinta publicului.

3. Interventiile medicale asupra pacientului se pot efectua numai daca exista conditiile de dotare necesare si personal acreditat.

4. Se excepteaza de la prevederile alin. (1) cazurile de urgenta aparute īn situatii extreme.

5. Pacientul are dreptul la īngrijiri terminale pentru a putea muri īn demnitate.

6. Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material si de sfaturi pe tot parcursul īngrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, īn masura posibilitatilor, mediul de īngrijire si tratament va fi creat cāt mai aproape de cel familial.

7. Pacientul internat are dreptul si la servicii medicale acordate de catre un medic acreditat din afara spitalului.

8. Personalul medical sau nemedical din unitatile sanitare nu are dreptul sa supuna pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta sa īl recompenseze altfel decāt prevad reglementarile de plata legale din cadrul unitatii respective.

9. Pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost īngrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii.

10. Pacientul are dreptul la īngrijiri medicale continue pāna la ameliorarea starii sale de sanatate sau pāna la vindecare.

11. Continuitatea īngrijirilor se asigura prin colaborarea si parteneriatul dintre diferitele unitati medicale publice si nepublice, spitalicesti si ambulatorii, de specialitate sau de medicina generala, oferite de medici, cadre medii sau de alt personal calificat. Dupa externare pacientii au dreptul la serviciile comunitare disponibile.

12. Pacientul are dreptul sa beneficieze de asistenta medicala de urgenta, de asistenta stomatologica de urgenta si de servicii farmaceutice, īn program continuu.

Baza legislativa: Lege nr.46 din 21.01.2003

Glosar de termeni

discriminare

distinctia care se face īntre persoane aflate īn situatii similare pe baza rasei, sexului, vārstei, apartenentei etnice, originii nationale sau sociale, religiei, optiunilor politice sau antipatiei personale;

īngrijiri de sanatate

serviciile medicale, serviciile comunitare si serviciile conexe actului medical;

īngrijiri terminale

īngrijirile acordate unui pacient cu mijloacele de tratament disponibile, atunci cānd nu mai este posibila īmbunatatirea prognozei fatale a starii de boala, precum si īngrijirile acordate īn apropierea decesului.

interventie medicala

orice examinare, tratament sau alt act medical īn scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare;

pacient

persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate;